Klinika transplantace jater Sklifos

Metastázy

Státní rozpočtová instituce

Zdraví města Moskvy "

výzkumného ústavu první pomoci

je. N.V. Oddělení Sklifosovského

města Moskvy »

129090 město Moskva, Bolshaya Sukharevskaya náměstí №3

Pozadí: 8-495-680-41-54; 8-495-680-93-60

E-mailová adresa

telefonní číslo 8-495-608-84-55

telefonní číslo 8-495-628-53-70

Způsob fungování instituce

Profesor, doktor lékařských věd

Petrikov Sergey Sergejevič

Příjem občanů o osobní věci:

ve středu od 11:00 do 12:00, budova číslo 21,

telefonní číslo 8-495-625-38-97,

e-mailová adresa:

Zástupce ředitele Ústavu pro léčebnou práci - hlavní lékař

Stolyarov Sergey Vasilievich

Příjem občanů o osobní věci:

Úterý a čtvrtek od 15:00 do 16:00, budova číslo 21,

1. patro, telefonní číslo 8-495-620-11-60

e-mailová adresa:

Kniha připomínek a přání je na recepci vedoucího lékaře

28. února 2017 | # 1 Lyubov Sergeevna

Chci vyjádřit svou velkou vděčnost Navruzbekovi Muradovi Safravovičovi, který zachránil život mé dcery Olgy! To je doktor a muž od Boha! Velmi pozorný, laskavý, zdvořilý, milující svou práci, a co je nejdůležitější, lidi! Profesionální z nejvyšší třídy! Tito odborníci způsobují v naší zemi velkou hrdost v lékařství!

Přidat komentář Zrušit odpověď

Metatarsální kosti bolesti nohou

Noha je koncová část dolní končetiny. Oddělení zahrnuje plyš, prst, prsty. Také pata, podešev, oblouk nohy, zvedání, zadní část. Pod obloukem nohy se míní část podešve, která se při chůzi nedotýká povrchu. Lidé, bez ohledu na věk, mají pocit bolesti v nohách a

Metatarsální kosti bolesti nohou

Noha je koncová část dolní končetiny. Oddělení zahrnuje plyš, prst, prsty. Také pata, podešev, oblouk nohy, zvedání, zadní část. Pod obloukem nohy se míní část podešve, která se při chůzi nedotýká povrchu. Lidé, bez ohledu na věk, mají pocit bolesti v nohách a

Zvětšená játra u dítěte

[Játra] je jedním z nejdůležitějších orgánů trávicího systému a největší žlázy v lidském těle. Je umístěn v břišní dutině hlavně v pravém hypochondriu. U novorozenců a dětí prvního roku života je jejich hmotnost 1/18 z celkové tělesné hmotnosti.

Zvětšená játra u dítěte

[Játra] je jedním z nejdůležitějších orgánů trávicího systému a největší žlázy v lidském těle. Je umístěn v břišní dutině hlavně v pravém hypochondriu. U novorozenců a dětí prvního roku života je jejich hmotnost 1/18 z celkové tělesné hmotnosti.

Co zničí lidskou játra?

Játra jsou důležitým orgánem našeho těla, které filtruje krev a čistí ji od všech škodlivých látek. Velmi často jeme, užíváme léky, alkohol, kouř a nemyslíme si, že to všechno ničí naše játra. Hlavní nepřítel jater je tučný. V játrech

Co zničí lidskou játra?

Játra jsou důležitým orgánem našeho těla, které filtruje krev a čistí ji od všech škodlivých látek. Velmi často jeme, užíváme léky, alkohol, kouř a nemyslíme si, že to všechno ničí naše játra. Hlavní nepřítel jater je tučný. V játrech

Snižuje nohy v noci

Spazmus se nazývá nedobrovolná bolestivá kontrakce svalů. Končetina je po nějakou dobu hloupá a bolestná. Zkratky se liší délkou, silou a prevalencí. Nejčastěji se objevují v noci. Lékaři je rozdělují podle typu, dlouhodobého pohledu a místa, která ovlivnila svalový křeč. Existuje řada důvodů

Snižuje nohy v noci

Spazmus se nazývá nedobrovolná bolestivá kontrakce svalů. Končetina je po nějakou dobu hloupá a bolestná. Zkratky se liší délkou, silou a prevalencí. Nejčastěji se objevují v noci. Lékaři je rozdělují podle typu, dlouhodobého pohledu a místa, která ovlivnila svalový křeč. Existuje řada důvodů

Betadin v gynekologii

Pro citování: Tikhomirov AL, Lubnin DM Betadin v praxi gynekologa / / RMZ. 2001. № 6. 243 S. porodnické oddělení gynekologie FPDO MSMSU Po zavedení do praxe širokých PCR techniky pro identifikaci mikroorganismů „banální“ coleitis, pro byl poloviny století vyžaduje gynekologa unaveně upozornění

Betadin v gynekologii

Pro citování: Tikhomirov AL, Lubnin DM Betadin v praxi gynekologa / / RMZ. 2001. № 6. 243 S. porodnické oddělení gynekologie FPDO MSMSU Po zavedení do praxe širokých PCR techniky pro identifikaci mikroorganismů „banální“ coleitis, pro byl poloviny století vyžaduje gynekologa unaveně upozornění

Levá ledvinová ageneze

Stárnutí ledvin je známo lidstvu od starověku. Aristotel zmínil tuto patologii a řekl, že pokud zvíře nemůže existovat bez srdce, pak je zcela bez sleziny nebo ledvin. Poté se renální dysplázie začala zajímat o renesanci belgický vědec Andreas

Levá ledvinová ageneze

Stárnutí ledvin je známo lidstvu od starověku. Aristotel zmínil tuto patologii a řekl, že pokud zvíře nemůže existovat bez srdce, pak je zcela bez sleziny nebo ledvin. Poté se renální dysplázie začala zajímat o renesanci belgický vědec Andreas

Varikóza prvního stupně

Varikóza je běžná nemoc mezi moderními lidmi. Rozšíření žil, na rozdíl od obecné víry, postihuje muže a ženy po 30 letech. Příčinou vývoje onemocnění jsou faktory spojené s konstantním napětím dolních končetin. Trvalá fyzická práce, neustálé zjišťování v nepohodlné pozici (stojící nebo

Varikóza prvního stupně

Varikóza je běžná nemoc mezi moderními lidmi. Rozšíření žil, na rozdíl od obecné víry, postihuje muže a ženy po 30 letech. Příčinou vývoje onemocnění jsou faktory spojené s konstantním napětím dolních končetin. Trvalá fyzická práce, neustálé zjišťování v nepohodlné pozici (stojící nebo

Modré nohy způsobují

Edémy nohou jsou běžné patologie, oba muži i ženy trpí porušením. Příčiny otoku jsou: nadváha, práce na nohou, špatné návyky. Nebezpečí edému spočívá v signalizaci výskytu poruch v konkrétním orgánu nebo tělesném systému. Je důležité rozpoznat signál včas. Nepríjemné

Modré nohy způsobují

Edémy nohou jsou běžné patologie, oba muži i ženy trpí porušením. Příčiny otoku jsou: nadváha, práce na nohou, špatné návyky. Nebezpečí edému spočívá v signalizaci výskytu poruch v konkrétním orgánu nebo tělesném systému. Je důležité rozpoznat signál včas. Nepríjemné

Bolest v nohách

Bolest v oblasti nohou se objevuje najednou, způsobuje fyzické nepohodlí, psychicky komplikuje život. Příznaky mají různé příčiny, od dočasných onemocnění až po vážná onemocnění. Chcete-li chránit zdraví a pochopit, co dělat v takových případech, aby se léčil, zjistěte příčiny bolesti. Obsah

Bolest v nohách

Bolest v oblasti nohou se objevuje najednou, způsobuje fyzické nepohodlí, psychicky komplikuje život. Příznaky mají různé příčiny, od dočasných onemocnění až po vážná onemocnění. Chcete-li chránit zdraví a pochopit, co dělat v takových případech, aby se léčil, zjistěte příčiny bolesti. Obsah

Počáteční fáze osteoartrózy

Nepohodlí, bolesti kloubů, vznik krvácení v koleni naznačují nástup vývoje artrózy. Na počátku onemocnění jsou znaky nevýznamné, často nezpůsobují pacientovi nepříjemnost nebo úzkost. Proto se léčba artrózy v počátečních stádiích často neuskutečňuje z důvodu nepozornosti pacienta na zdraví. S právem

Počáteční fáze osteoartrózy

Nepohodlí, bolesti kloubů, vznik krvácení v koleni naznačují nástup vývoje artrózy. Na počátku onemocnění jsou znaky nevýznamné, často nezpůsobují pacientovi nepříjemnost nebo úzkost. Proto se léčba artrózy v počátečních stádiích často neuskutečňuje z důvodu nepozornosti pacienta na zdraví. S právem

Fórum hepatitidy

Sdílení znalostí, komunikace a podpora pro lidi s hepatitidou

Recenze a ceny transplantace jater v různých zemích

Recenze a ceny transplantace jater v různých zemích

Vaše zpráva Apple1 »08 prosinec 2016 10:27

Re: recenze a ceny za transplantaci jater v různých zemích

Vaše zpráva Semyon12 »16. prosince 2016 10:08

Re: recenze a ceny za transplantaci jater v různých zemích

Vaše zpráva mock »16. prosince 2016 10:13

Transplantace jater. Život před a po

E.Ibrahimov:

Program "Gastroenterologie", její přednášející, já, Elkhan Ibragimov, lékař-gastroenterolog, hepatolog. V současné době máme velmi naléhavé, velmi zajímavé téma v každém smyslu toho slova, a velmi zajímavý host, transplantační chirurg, a žlučových chirurgie, Murad Saftarovich Novruzbekov, PhD, vedoucí výzkumného oddělení Ústavu neodkladné péči. NV Sklifosovsky.

Dnes téma "Transplantace jater. Život "před" a "po" ». První slovo pro vás, chápeme vážnost té věci, co děláte na ústavu. Lékaři této úrovně u nás při prvním přenosu, a proto Vám děkujeme za daný čas.

M. Novruzbekov:

Pravděpodobně je nutné začít s historického hlediska, s prací V.P.Demihova, experimentátora, kteří měli zásadní nejen transplantaci jater, ale obecně, transplantaci. Dále byla první operací v roce 1963 profesorem Thomasem Starlsem ve Spojených státech amerických. V našem experimentu to bylo v experimentu, první operace byla v roce 1974, podle mého názoru, pod vedením Halperin, a také Shumakov, společně. První operaci provedl profesor A. Yeramishantsev v ruském výzkumném centru pro chirurgii. Mimochodem, tento pacient je stále naživu, prakticky od roku 1990, uplynulo 27 let. První operace, když mluvíme o tom, kolik pacientů žije po transplantaci jater - to je dobrý příklad. U Sklifosovského institutu začala aktivní činnost transplantačního centra v roce 2000. Již 17 let pracuje prakticky z nulové pozice na velmi dobré úrovni. Dosud bylo provedeno více než 500 transplantací.

Jaké byly problémy a jak lidé žijí po transplantaci jater? Když jsme právě začali transplantaci jater v našem institutu, byl pod vedením profesora Jamala a také pod patronací profesora Ermolova, který zorganizoval oddělení v našem institutu. Všichni předpokládali, že první pacienti musí z nějakého důvodu zemřít. Protože zřejmě byla tvrdá práce, o transplantacích bylo známo jen málo. V Rusku, předtím v sovětském období, byl počet takových operací omezen. Mimochodem, tam byl program v Zaporizhzhya, kde bylo provedeno osm transplantací u Transplantačního ústavu, nyní Shumakova. Před tím - umělé orgány, transplantace orgánů, se uskutečnilo také osm operací. Když jsme poprvé začali, nebylo to zcela jasné. Na první operaci si vzpomínám, že profesor A. Eramishantsev byl přítomný jako pozvaný člověk a tento proces pozoroval. Tato operace byla dobrá. Samozřejmě jsme se v těchto letech inspirovali. Nové podnikání a práce, lze říci, vařené, i když počet operací sami byl minimální.

Doposud se transplantace jater provádí přibližně za 70 až 80 operací ročně. V loňském roce bylo v našem centru provedeno 77 operací. Pacienti žijí po transplantaci velmi dobře. Samozřejmě, bez komplikací, některé operace nejsou obcházeny, existují ty, které jsou reoperované v krátkém pooperačním období a některé v dlouhodobém období. Zvláště opakované operace byly spojeny s návratem hepatitidy C a časným vývojem cirhózy u těchto pacientů proti imunosupresivní terapii. V současné době existuje řada moderních léků, s nimiž jsme se naučili vyřešit tyto problémy.

E.Ibrahimov:

Určitým úvodem byl Murad Šaftorovič, který chodil téměř po celém našem plánu. Takže začneme v pořádku.

Jedná se o pacienty, kteří jsou již v terminálním stádiu chronického onemocnění jater; nebo jsou pacienti s hepatocelulárním karcinomem, nebo je s maligními nádory v játrech, nebo mluvíme akutního selhání jater, to znamená, že vývoj fulminantní průběhu jakékoliv onemocnění. Ve své praxi, s jakou patologií nejčastěji provádíte transplantaci jater? Máme pacienty v konečné fázi, samozřejmě to jsou virové hepatitidy, to je alkoholický průběh vzniku žloutenky.

M. Novruzbekov:

Za prvé, tito jsou, samozřejmě, pacienti v terminálním stádiu onemocnění jater, to jsou cirhózy různé etiologie. Většina pacientů jsou pacienti s hepatitidou C, cirhózy a hepatitidy C v menší míře, u pacientů s autoimunitním onemocněním, dokonce i méně, samozřejmě - pacienti s fulminantní selhání jater. Extrémně vzácné jsou pacienti s primárním jaterním nádorem v nepřítomnosti cirhózy, tj. S normálními nativními játry av nepřítomnosti metastáz k jiným orgánům. Jedná se o jednotlivé pacienty, podle mého názoru jsme měli asi šest neoperabilních nádorů. Nicméně, pacienti s cirhózou a druhou, konkurenční nemoc - hepatocelulární rakovina, jsou velmi časté. Přibližně jsme provozovali více než sto pacientů. To znamená, že kombinace etiologie cirhosovirů a hepatocelulárního karcinomu je přibližně 20-25%.

E.Ibrahimov:

V rámci hranic našeho přenosu velmi často mluvíme o onemocněních jater a děláme velký důraz na onkapravlennost. Opakovaně jsme mluvili o různých komplikacích v tomto studiu, o chronických onemocněních jater, virové etiologii, etiologii alkoholu, metabolických poruchách. Dnes mluvíme přesně o tom, co máme v důsledku toho, když pacient není absolutně vyšetřen. Pacient nebyl léčen, hepatitida C v průběhu 10-15 let vedla k cirhóze třídy B a C Child-Pughové, podle které je klasifikujeme. S alkoholickým onemocněním jater, pacient ignoruje slova lékařů a nadále pije alkohol. Pak máme na mysli cirhózu, která se někdy stane, již přechází do primární rakoviny, hepatocelulární rakoviny. Pak pacientům pomůžete jen ty, chirurgové. Existují však i některá kritéria, to je ve skutečnosti primární rakovina, to jsou Milána určitými kritérii.

M. Novruzbekov:

Ano, naprosto pravda. Situace je taková. Začněme alkoholickou chorobou. Pokud je pacient v užívání alkoholu po dlouhou dobu, a to vede k cirhóze, dekompenzovanou cirhózou, pak, a velký, měli bychom nabídnout operaci pacienta. Ale v zásadě od první diagnózy alkoholické cirhózy jater před transplantací je dlouhá doba. Pacientovi se říká, že má přímo hypotoxický účinek a způsobuje pacientovi problémy. Jestli si uvědomuje, a ruší alkohol, prochází poměrně dlouhou dobu a kompenzované jaterní funkce, je ve více či méně uspokojivé stavu, aby ho sledovat. V budoucnu uvidíme, že pacient pozoruje nepřítomnost alkoholu nebo pokračuje v pití.

Pokud pacient pokračuje v pít, tak těmto pacientům nelze nabídnout transplantaci jater. Protože neexistuje žádná záruka, že pozítří po transplantaci nebudou pít dále, dosáhnou stejného výsledku. Není zaručeno, že budou dodržovat režim imunosupresivní terapie, který jim nabízí. Celkově se sám pacient musí ovládat. Existuje tedy podmínka, že by pacient neměl užívat alkohol alespoň šest měsíců. Pokud po dobu půl roku zjistíme, že s pacientem nejsou žádné problémy, neberou alkohol, nevystavují testy, nevystavují vzorky. Někdy se odebírají vzorky, vzorky moči, protože pacientka měsíčně monitoruje. Výsledky testů přicházejí do ošetřujících lékařů, které na základě určitých analýz vedou k tomu, že pacient konzumuje alkohol, jaterní funkce se zhoršuje nebo naopak.

Pokud nepoužívá, ale funkce jater je stále špatná, nabízíme mu transplantaci. Pokud vidíme, že naopak stát se zlepšil, funkční rezervy umožňují chvíli čekání, je lepší počkat trochu. Pokud uvidíme, že na pozadí cirhózy, která již má jakoukoli etiologii, dochází ke změnám v ohnisku, určujeme samozřejmě markery, onkomarkery, existuje onkologické vyšetření, je-li to primární nádor. Podle příslušných kritérií je samozřejmě také navržena transplantace. Tato kritéria - kritéria v Miláně, kritéria Kalifornie, spousta kritérií, nyní se každá klinika snaží nabídnout své kritéria. Ale otázkou je, že pacienti, kteří nemají hepatocelulární rakovinu v čekací listině, trpí? Musí dlouho čekat, protože nejprve berou transplantaci hepatocelulárním karcinomem.

Výsledky pětiletého přežití jsou nezbytné. Pokud je pět let trvající přežití u těchto pacientů dobrá, nad 70%, může být pacientovi s hepatocelulárním karcinomem nabídnuta chirurgická léčba. Pokud vidíte, že dobrý výsledek jen v kritériích Miláně a dalších kritérií ještě nebylo dosaženo stejného výsledku, pak, samozřejmě, postižených pacientů jsou na čekací listině, kteří nemají hepatocelulární karcinom, jaterní cirhóza s druhou. Proto je třeba dodržovat kritéria, ale je povoleno jen malé rozšíření kritérií.

Jedná se o malé rozšíření - kalifornské kritéria, poněkud se liší objemem, počtem nádorů a velikostí nádorů. Nejdůležitější je, že neexistuje cévní invaze, stejně jako extrahepatální metastázy. Na začátku rozhovoru jsem hovořil o jediných pacientech s nádory jater, při absenci difúzního onemocnění jater, oni jsou také jeden, není mnoho z nich. V roce 2012 časopis Hepatology publikoval článek tým, se zúčastnili přední vědce z různých klinik v Evropě, kde se jen asi 100 byly shromážděny, myslím, 115 nebo 120 pacientů po celé Evropě, která je provozována s touto patologií. V současné době máme asi šest pacientů, jak jsem uvedl, zatímco výsledky nejsou horší než výsledky u pacientů s cirhózou. Máme pacienty se sedmiletým přežitím, osmiletým přežíváním, pětiletým přežitím, pozorovacími obdobími jsou následující.

E.Ibrahimov:

Murad Safarovar, zmínili jsme slovo "čekací listina". Jak se tam dostanou pacienti s cirhózou a jinou patologií? Jaký objem diagnostických aktivit se provádí tak, aby byl pacient zařazen do seznamu čekatelů?

M. Novruzbekov:

Za prvé, indikace k transplantaci jater jsou uvedeny gastroenterology, terapeutiky a chirurgové, kteří již zavedli kontraindikace. Pokud konzervativní terapie nepovede k účinku, samozřejmě vidíme dekompenzování, především to, že ji předáváme transplantologovi. Transplantace na recepci ve směru od kliniky nebo z polykliniky má vlastní formu 0-57y, vezme pacienta a podívá se, jaká vyšetření byla provedena pro tohoto pacienta. Patří sem počítačová tomografie a kolonoskopie a gastroskopie, nutně příměsi, virové zátěže na hepatitidě B, hepatitidě C, viru delta. Ujistěte se, že vyšetřujete kardiologové za přítomnosti jakékoli srdeční choroby, vyšetření neurologa. Také odborníci zkontrolují, zda je to nutné. Teprve po tomto je pacient zařazen do diskuse, onkologická konzultace činí rozhodnutí a pacient je zapsán na čekací listinu.

Pokud je pacient vážný, měl by být provozován v popředí. Pokud má pacient méně bodů, tito pacienti jdou na operaci nebo tito pacienti mohou trochu počkat. Body jsou v současné době spočítány na MELD, předtím jsme počítali s Child-Pugh, ačkoli Child-Pugh je pro lékaře jednodušší, protože je velmi rychle zvážen a může být ihned upraven. MELD je mladší, v roce 2002, podle mého názoru, byl přijat. Tam jsou určité problémy, pokud jde o stanovení funkce dusíku v troskách. Vzhledem k tomu, že se někdy objevují u pacientů s renální insuficiencí, kteří jsou na chronické dialýze, dostávají vysoké skóre, nejprve projdou. Nebo pacienti s recidivujícím krvácením, recidivující encefalopatií, která je velmi obtížně opravitelná, nezískají vysoké množství MELD, nicméně jsou poněkud skloněné. Proto by měl lékař opravit. Nicméně, podle rozkazu ministerstva zdravotnictví jsou zaměřeny pouze body MELD. Počet bodů MELD pro různé údaje, například v Anglii ze 14 šachů, ve Spojených státech od 12, je zapsán na čekací listině. Jak postupuje list čekací listiny a pak se zdá, že ošetřující lékař, který pozoruje pacienty, se tyto osoby pohybují v pořadníku nebo v naléhavější situaci, nebo naopak do čekající pozice.

E.Ibrahimov:

Kolik času pacienti nyní očekávají?

M. Novruzbekov:

Na našem čekacím seznamu je 70 pacientů. Myslím, že ve skutečnosti je spousta pacientů. Vycházíme z toho, že provozujeme přibližně 6-7 pacientů měsíčně - 70 pacientů na měsíčním čekacím seznamu v Moskevském centru orgánů, je to dost.

E.Ibrahimov:

Přibližně, pokud počítáte, asi deset měsíců.

M. Novruzbekov:

Pokud se přiblíží zhruba 10-20 pacientů na milion obyvatel, odtud začne. Pokud je v Moskvě 14 milionů, pak přibližně 200 až 250 pacientů potřebuje ročně transplantaci jater.

E.Ibrahimov:

Jak řekl Murad Safarovič, existuje skutečně určitá měřítka, podle které považujeme stupnici Child-Pugh. Cirhóza jater je také klasifikována, kompenzována, dekompenzována. Vysvětlím, že ne všichni pacienti s jaterní cirhózou potřebují transplantaci jater. Když jsme gastroenterologů skutečně zabývají s jaterní cirhózou komplikací, zda je krvácení z varixů, encefalopatie, ascites, které nemohou být opraveny diuretika; v případě, kdy skutečně nemůžeme bojovat s etiologickým faktorem...

Nyní, v zásadě se situace hepatitidy stala více či méně, je mnohem lepší, a to zejména s hepatitidou C, kdy jsme použili pacienty nemohl cirhózou dávat interferon drog, ale nyní se situace stala jednodušší vzhledem k tomu, že existují léky přímá antivirotika akce. U hepatitidy B je situace víceméně jasná. Mírně těžší s hepatitidou delta.

M. Novruzbekov:

Řekl bych to. Pro nás, transplantologové, nyní je situace u hepatitidy C a B snazší, Delta zůstává obtížnějším problémem. Proč těžký problém? Jak jste řekl, léky přímé akce umožnila pacientům před chirurgickým zákrokem, stejně jako v době léčebného procesu, můžeme pracovat s těmito procesy a pokračovat v léčbě po operaci, nebo po chirurgickém zákroku k léčbě pacientů, a to i v bezprostředním pooperačním období s těmito léky. Ale u hepatitidy B existuje určitá složitost. Prvým problémem jsou vysoké náklady na léčbu, protože dnes jsou na ruském trhu dvě přípravky, domácí výroba a německá výroba, cena těchto léků je odlišná. Velmi velký rozdíl. Na samotné operaci je nutné podat 10 000 jednotek tohoto léku, to je imunoglobulin...

E.Ibrahimov:

Vysvětlím, že mluvíme o intraoperačním podání léku pacientovi s hepatitidou.

M. Novruzbekov:

Naprosto. Jakmile odstraníme játra, je tento lék zaveden do angiopathic období, a 2,000 jednotek jsou podávány každý den během týdne. Samozřejmě existují i ​​jiné schémata. Například zavedení intraoperačně 7000 jednotek, a tam jsou další schémata 800 jednotek za den. Přesto je pro nejbližší intraoperační a pooperační období získáno více než 15 000 jednotek, což je podání této drogy. Ovšem další kontrola je zapotřebí každé dva týdny, o něco později - jednou za měsíc, úroveň protilátek, protilátky proti HBS. Podle úrovně protilátek a absence antigenu se stejná léčiva podává alespoň do jednoho roku.

Ale otázka je stále v pořádku. Nikdo, nikde nikde neřekl, kolik času je zapotřebí zadat tuto přípravu - rok, dva, tři, čtyři, pět? Existuje přímý vztah mezi dobou trvání podání tohoto léku a nástupem recidivy hepatitidy B, a tedy i cirhózou u těchto pacientů. Čím více se tato droga zavádí do délky, pozdější recidiva nastane v pozdějších obdobích. Objeví se následující situace: kolik můžeme vstoupit? Opět rok, dva, tři, pět, deset? Na jejichž ramenou toto břemeno spočívá, protože, opakuji, jsou drogy velmi drahé? Souběžně, samozřejmě, vkládáme a dáváme analogům nukleosidů, různých léků, počínaje nejjednodušším a končím s Enerofovirem, Baraklodomem. Kombinované užívání těchto dvou léků samozřejmě dává nejlepší výsledky.

Co se týče hepatitidy B. Do té chvíle jsme si jistě mysleli, že těžká situace s hepatitidou C, ale nyní s hepatitidou C, pravděpodobně nejlepší.

E.Ibrahimov:

Murad Saftorovič, pojďme se pustit do práce, těžkých provozních koníčků. Začneme možná s otázkami, které by byly pro všechny zajímavé. Jaké operace, jaký typ transplantace jater existuje? Pacienti, jak jsme řekli, si vyberte podle údajů. Jak vybereme dárce? Pravděpodobně se otázka zajímá o všechny? Jaká kritéria jsou vybrána a která kritéria vyloučení?

M. Novruzbekov:

Nejprve jsou organy odstraněny z mrtvol s diagnózou mozkové smrti nebo biologické smrti. Na začátku naší práce se nejčastěji jednalo o orgány z mrtvol s biologickou smrtí, nyní prakticky o 90-95%, tito jsou dárci z mrtvol se smrtí mozku. Je zde centrum, centrum Moskvy pro dárcovství orgánů, které přijímá informace ze 16 klinik o dárci, kde probíhá záchvat. Samozřejmě, diagnóza je stanovena neurológem, resuscitátem, který má v této klinice alespoň 5 let praxe. Stanoví diagnózu mozkové smrti, teprve poté jsou pozváni transplantologové. Se zavedenou diagnózou úmrtí mozku. Pokud je zapotřebí dalšího výzkumu - encefalografie, počítačové tomografie, angiografie, poté, odpovídajícím způsobem a prováděno.

E.Ibrahimov:

Transplantologové, pravděpodobně poznám, že to je návštěvník, tým?

M. Novruzbekov:

Ne, v Moskvě se nachází Moskevské centrum pro darování orgánů, které se zabývá těmito problémy. Ale diagnóza mozkové smrti je stanovena na klinice, kde je dárce. V minulosti byli pacienti s kraniocerebrálním traumatem nejčastěji dárci, nyní převažují pacienti s mrtvici - ischemická, hemoragická mrtvice s různými formami. Je třeba říci, že úroveň neurochirurgie se stala odlišnou a úroveň péče se stala jinou, takže u pacientů s traumatickým poraněním mozku je méně pravděpodobné, že budou diagnostikováni s úmrtím mozku. Nejčastěji jde o pacienty starší generace s mrtvici. Po diagnóze úmrtí mozku se dárce přenese do operačního sálu, kde je operace obvykle prováděna v souladu se všemi sterilními podmínkami. Přítomen, pokud je přítomna multiorgánové stažení hrudní brigády který odstraňuje světlo, odstraní srdce a břišní brigády, které vede k odstranění játrech, ledvinách, pokud je to nutné - a střeva a slinivky břišní. Prakticky dvě brigády.

E.Ibrahimov:

Zájem o byrokratickou záležitost, podepsání nějakého souhlasu příbuzných. Jak se to děje v naší zemi?

M. Novruzbekov:

Existuje zákon o předpokladu darování. Tento zákon ještě nebyl zrušen. Proto jednáme v souladu se zákonem. Mnoho sporu je o tom, zda změnit zákon nebo ne. Ale dosud známe zkušenosti jiných zemí, zejména nejbližší sousední je Ukrajina, kde byl zákon zrušen a my jsme obdrželi zcela opačný závěr. Na Ukrajině nebylo ani jedno tělo transplantováno. Zatím mají zákon platný. Je pravda, že nedávno proběhla anketa: "Můžete se vrátit k předchozímu zákonu nebo ne." Přibližně 62% respondentů odpovědělo, že by bylo v zásadě příjemné vrátit se k starému právu. Je třeba poznamenat, že současný zákon na Ukrajině již funguje ve Velké Británii. Na jaře letošního roku přijalo Spojené království podobný zákon, který samozřejmě výrazně zlepšil situaci s dárcovstvím v Anglii.

E.Ibrahimov:

Ještě jednou vyjasníme, že ani jeden z příbuzných ani život pacienta nevyžaduje souhlas? Říká to zákon?

M. Novruzbekov:

Když život pacienta, pokud by to nebylo od svých blízkých, nebo samotným pacientem nebo přáteli, rodinou odmítání otevřít s možnými fatálními nebo non-darování, není potřeba vědět o tom po smrti pacienta.

E.Ibrahimov:

Jakmile se orgán stáhne, co se stane?

M. Novruzbekov:

Musíme ocenit práci centra darování orgánů ve srovnání s obdobím, kdy jsme právě začali a nyní, samozřejmě, udělali obrovský úspěch. Vzhledem k tomu, že strávíme zhruba 70-80 operací ročně, ale nejenže provozujeme, provozujeme a další střediska, orgány do federálního střediska, včetně. Počet zachycených orgánů je několikrát větší, ne-li desítky, ve srovnání s tím, co bylo předtím, před 15 lety.

Centrum darování orgánů dále kontroluje přítomnost infekcí, bakteriálních infekcí, virových infekcí a zejména HIV, syfilis, hepatitidu. Pokud jsou výsledky všech virů negativní, pak mohou být použity pouze orgány z této mrtvoly. Ale i zde není všechno tak jednoduché, protože kvalita orgánů musí odpovídat, jinak budeme mít primární nefunkční orgán a to způsobí smrtelný výsledek, obdržíme mrtvolu od příjemce. To není nutné ani pro samotného pacienta, ani pro lékaře, a ne pro jeho příbuzné. Po dodržení všech pravidel a dodržování těchto pravidel pro transplantologa, jako je "Náš Otec", je možné poprvé sledovat operaci k odstranění orgánů. Odstranění orgánů je také velmi složitá operace. Zde pracujeme na velkých nádobách, pracujeme na nádobách břišní aorty, pracujeme na samotné aortě, perfúze orgánů, ochlazování orgánů, umývání krve a zachování orgánů.

Centrum darování orgánů kontroluje orgány pro infekce, HIV, syfilis, hepatitidu.

E.Ibrahimov:

Kolik hodin může být orgán v ochranném stavu?

M. Novruzbekov:

Na začátku práce jsme měli 12 hodin ochrany, v současné době neumožňujeme více než 6 hodin zachování jater. Od té doby jsou logistika postavena tak, aby se minimalizovala studená ischémie až na 6 hodin, je možné rozšířit kritéria organu o poněkud rozšířená kritéria, která můžeme přijmout a použít.

E.Ibrahimov:

To znamená, že až do šesté konzervace se ozvete, že existuje orgán a kontaktujete osobu, která je na seznamu čekání.

M. Novruzbekov:

Jakmile je diagnóza mozkové smrti nás ve střehu, a pak opustí, který pracuje brigády, jak jsem řekl, a hrudní a břišní brigády na místě po laparotomii nebo torakotomie stanovena. Prvním krokem je laparotomie nebo torakotomie a vizuální prohlídka. Při vizuální kontrole zjistíme, zda můžeme pokračovat v práci nebo ne. Někdy se při vizuální kontrole je jasné, že tělo je velmi nekvalitní, a navíc, například pokud se jedná o játra, současná těžká mastných degeneraci, cirhóze nebo dokonce někdy kompenzován cirhóza neprojevuje. Pokud tomu tak je, v této fázi se vzdáme těla. Když vidíme, že tělo je dobře hodí, na naší klinice poskytuje tsitobiopsiya provádíme biopsii, a dívat se na přítomnost velkého atomizované nebo cirhózou. Pro nás jsme stanovili hranici této dystrofie.

E.Ibrahimov:

M. Novruzbekov:

Domníváme se, že více než 50% mastných výsledků degenerace ve velmi vysokém procentu primární transplantace nefunkčního, proto se v ojedinělých případech, použijeme o něco větší procento steatózy a obecně méně než 50%. Musíme však poznamenat, že se snažíme minimalizovat chladnou ischémiu a minimalizovat chladnou ischemii, je možné a jiné funkční metody. Nejedná se pouze o biochemické krevní testy, ale také o definici funkčních rezerv. Například existují velmi rychlé funkční testy, které provádíme před laparotomií. Měřením těchto testů, osvětlením jakéhokoli barviva, můžeme říci, že funkce orgánu budou docela dobré. Pak postupně pokračujte následující kroky.

E.Ibrahimov:

Když mluvíme o logistice, jaký je vztah s pacientem, který je na čekacím seznamu? Jak probíhá příprava, kolik času trvá?

M. Novruzbekov:

Po zjištění diagnózy mozkové smrti po volání do transplantačního centra podle krevní skupiny, antropometrických údajů a seznamů čekání...

E.Ibrahimov:

Antropometrické údaje - porovnává se váha orgánu, který bude transplantován?

M. Novruzbekov:

Ne, samozřejmě, bereme dárcovskou antropometrií. Jedná se o výšku, hmotnost, obvod na úrovni xiphoidního procesu, obvod na úrovni pupku, vzdálenost mezi pupkem a xiphoidním procesem. Na základě těchto pozic také určujeme příjemce. Přijatelný rozdíl je asi 15%. Pokud je dárce dva metry vysoký a příjemce je padesát metrů vysoký - jistě, bude velká disonance, takže nesoulad orgánů. Ideální orgán - což znamená nulová degenerace tuku, dobré testy a mrtvola nebyla sedm dní v intenzivní péči, je to velmi důležitý faktor. Vzhledem k tomu, že infekce je možná, bakteriální kontaminace, mohli bychom odstranit orgán od dárce, rozdělit ho, to znamená rozdělit na dvě části a použít část pro malého příjemce. Ale každá akce spojená s traumatem přináší příjemcům další komplikace a další problémy, proto je lepší dodržovat všechna pravidla pro shodu orgánu s dárcem s příjemcem.

E.Ibrahimov:

Po porovnání všech údajů kontaktujte pacienta přímo v pořadníku. Jak dlouho, v jaké dostupnosti by měl být pacient ve městě?

M. Novruzbekov:

Dvě nebo tři hodiny. Musí dorazit včas.

E.Ibrahimov:

Musí to být připraven.

M. Novruzbekov:

Skutečnost je, že paralelní operace se provádí na dárce, trvá také dvě až tři hodiny, paralelně probíhá biopsie jaterní tkáně v našem centru, trvá také čtyřicet až padesát minut. Přibližně tři hodiny po volání příjemce a také paralelně tři hodiny od okamžiku zahájení operace u dárce. Pacient je podáván, podstupuje nezbytné rychlé studie - rentgenové vyšetření hrudníku, elektrokardiogram a minimální počet testů. V cito-režimu se vše dělá a pokud nevidíme žádné problémy, pacient se připravuje a odešle do operačního sálu. Proč v cito-režimu, protože v zásadě všechny informace, celá anamnéza tohoto pacienta, kterou už víme, je již známa předem.

E.Ibrahimov:

Byl už samozřejmě vyšetřen.

M. Novruzbekov:

To je zkoumáno v čekacím seznamu. Poté, co jsme chování pacienta na operační sál, anesteziologové práce, vytvořit centrální katetr, močový katetr, intubace provádí po anestezii, operační pole se zpracovává, laparotomie, a také výběr. Jak práce lékařů v přijímajícím subjektem musí být zrušena v případě, že tělo bylo dobré Na základě výsledků biopsie, a naše funkčních testů, je přiveden do centra, kde se provádí transplantace a v samostatném operačním stole, takzvané, zadní tabulky, zpracování se provádí z těla. Co znamená zpracování? Toto oddělení membrány, oddělení od celulózy, příprava krevních cév, protože někdy může být anatomie odlišná, to znamená, že je připravena k implantaci. Teprve poté, co je orgán připraven k implantaci, se hepatektomie provádí přímo. Až do tohoto okamžiku je chirurg, který tráví hepatektomii, játra příjemce prostě pořád na vaskulární páskou, takže můžete kdykoli tiskové klipy, střih tělo a měnit zhruba zvrátit.

E.Ibrahimov:

Jak dlouho trvá operace? Dovolte mi připomenout, že mluvíme o jedné z nejobtížnějších operací břišní chirurgie a transplantace.

M. Novruzbekov:

Nejtěžší operace. Na začátku, kdy jsme poprvé podnikli první kroky, byla doba trvání operace velmi vysoká, samozřejmě ne méně než 11-12 hodin, možná někdy i více.

Transplantace jater je jednou z nejtěžších operací v operacích břicha a obecně v transplantaci.

E.Ibrahimov:

12 hodin Byli jste na operačním stole?

M. Novruzbekov:

Ano, a nejen to, moji předchůdci stáli, a my také stojíme 12 hodin. Samozřejmě, člověk se unaví, takže se tým může změnit, aby si odpočinul. 12 hodin stojícího samostatně u operačního stolu je velmi obtížné. Nyní se změnila rychlost operace, díky zkušenostem a zkušenostem byly zpracovány určité manipulace, recepce v chirurgii. V zásadě nikdy nevyzýváme vaskulární chirurgy na cévní rekonstrukci, to vše provádí transplantologové. Nyní, od tří a půl, maximálně, až osm hodin, samotná operace trvá. Velmi zřídka osm hodin, osm hodin už pro nás je nesmysl. Nyní je operace v průměru asi šest hodin, pět až šest hodin.

E.Ibrahimov:

Mluvili jsme přímo o transplantaci mrtvolu. Doslova pár slov o transplantaci od živého dárce, což je jediná šance pro některé pacienty, kteří jsou na seznamu čekacích velmi dlouhý.

M. Novruzbekov:

V podstatě je doposud související transplantace výsadou jihovýchodní Asie, protože existuje několik různých zákonů. Má přibližně 90% orgánů odebraných od příbuzných dárců, od žijících dárců nebo spíše nejen od příbuzných, ale od žijících dárců. V naší zemi, v Evropě a v Americe s přesným opakem. V Americe se provádí přibližně 5% souvisejících operací, ano, velmi málo.

E.Ibrahimov:

V podstatě děti?

M. Novruzbekov:

Ano, většina z toho, protože pro děti, zvláště, nejdříve období, nejen levý podíl, dokonce ani druhý, dokonce, obecně, je snížena. Nyní se provádí segment, mono segment terapie. Velmi komplikovaná operace, samozřejmě.

E.Ibrahimov:

Mluvíme o tom, že doslova transplantujeme malý segment jater a poznamenávám, že v krátké době je játra obnovena v praxi až na 80%.

M. Novruzbekov:

V zásadě můžete dokonce po 3-4 dnech sledovat ultrazvuk, jak se mění velikost jater. V naší zemi nejzkušenější transplantací je profesor Sergej Vladimirovič Gauthier, transplantační institut. On zpočátku je obecně zakladatelem transplantace levého podílu v zemi, má dospělé i dětské oddělení. Ale zdá se mi, jak dlouho, jak jsme dosud nebyla vyčerpána možnost mrtvého transplantací, transplantační tah pářit, ačkoli jsme také provádět v transplantaci souvisí kliniky, ale je to beznadějné situace. Druhým bodem jsou převážně cizinci a cizinci. Pro nerezidenty a cizince nemáme právo vydávat těla mrtvých z oblasti Moskvy.

E.Ibrahimov:

Je to ve vašem centru.

M. Novruzbekov:

Je to v našem centru. Ve federálním centru jsou nerezidenti provozováni a provozují se velmi úspěšně.

E.Ibrahimov:

Můžete říct pár slov o komplikacích, se kterými se setkáváme? Jak pojednáváme pacienty v pooperačním období?

M. Novruzbekov:

Komplikacemi jsou odmítnutí, infekce, recidivy virů nebo naopak ty viry, které jsme předtím neviděli, infekce cytomegalovirusem, herpetická skupina je vše. Ovládání, musí být ovládány.

Odmítnutí. Za posledních pět let v jejich práci, a to díky moderní imunosupresivní léčbě, odmítnutí, které by vyžadovaly steroidy, krizového léčby odmítnutí je steroidy - byly tam jen dva pacienti. Pro informaci řeknu, že za posledních pět let bylo dokončeno 280 operací, z celkového počtu 280, vůbec nic. Dva pacienti byli vyloučeni z krize a pokračovali dál. Moderní imunosuprese může potlačit krizi odmítnutí.

E.Ibrahimov:

Imunosuprese, poznamenávám, že po celý život. Léky, které potlačují imunitu.

M. Novruzbekov:

Pro život. Pouze u identických dvojčat je možné zrušit imunosupresivní terapii, protože identická tkáň. Dokonce i když jste blízcí příbuzní, stále potřebujete imunosupresivní terapii - bílkoviny, geny jsou zcela odlišné. Proto může dojít k odmítnutí.

E.Ibrahimov:

Boj proti infekcím, bojuje, přímo, bakteriální začíná již intraoperativně.

M. Novruzbekov:

Boj proti infekcím je nutný v intraoperačním stádiu, protože na pozadí imunosupresivní terapie může infekce po dešti růst jako houby. Proto je nutná antibakteriální terapie, je nutná antifungální terapie. Pokud se u Vás objeví herpetická infekce nebo Epstein-Barr, infekce cytomegaloviru, pak proveďte antivirovou terapii. Samozřejmě, že mohou existovat i jiné chirurgické komplikace, je arteriální trombóza, žilní trombóza, může být selhání žlučí, jaterní žilní trombóza, je chirurgický zákrok. Kontrola, denní ultrazvuk, denně první 3-4 dny biochemické kontroly, kontrola krevního kliniku, kontrola koagulogramu. Do konce doby hospitalizace, výpočetní tomografie. Prvním měsícem je týdenní vyšetření ošetřujícím lékařem v centru, kde byla provedena transplantace. V pooperačním období je nutné kontrolovat viry, řídit úroveň imunosuprese. K dnešnímu dni jsou všechny léky vydávány v 52. městské klinické nemocnici zcela zdarma pro moscovité. V regionech v regionálních centrech poskytuje stát imunosupresivní terapii.

E.Ibrahimov:

To jsou všechny vysoké lékařské technologie.

M. Novruzbekov:

Bez ohledu na lékařské technologie je tento stav. Stát neposkytuje vše. Existují originální drogy, existují generiká. Tam jsou mimochodem i naše domácí drogy, které vstupují na trh. Podívejme se, jaký bude účinek. Ve srovnání se vše učí. Stejně jako na začátku rozhovoru jsme hovořili o imunoglobulin proti hepatitidě B, tam je domácí, ale existuje zahraniční produkce. Cena je jiná, ale účinek domácí drogy není horší, nebo možná ještě lepší.

E.Ibrahimov:

Přátelé, po tak krátkou dobu jsme otevřeli takové velké téma, jako transplantace jater. Bereme na vědomí, že po transplantaci jater, jak řekl Murad Saftarovich díky imunosupresivní terapii, přes pečlivou kontrolu transplantačních chirurgů, a na naší straně, přímo pacienti jsou úplně normální život, mít děti. Oni ovládají sebe a jsou považováni za fyzickou integritu.

M. Novruzbekov:

Většina lidí se vrátí do své práce, pokud pracují. Máme případy, kdy se odborní sportovci vrátili do profesionálních sportů. I přesto. Před pěti lety jsme měli kulturisty, nyní bude brzy na stupních vítězů. Výsledky jsou jasné. Lidé začínají rodiny, rodí děti, vzdělávají je, mnoho z nich. Říci, že transplantace vede k invaliditě, je špatná. Naopak, již se nepovažuje za kosmický úspěch na celém světě, nyní je obyčejný, už jsme na ústavu zvyklí, že transplantace není nadbytečná. Provozovali - a to je dobré! Přibližně tak.

E.Ibrahimov:

Murad Safferovich, děkuji vám! Mluvili jsme o nejkomplikovanějších operacích - o transplantaci jater. Všechno nejlepší, stará se o sebe!

Lékařská literatura. Nové položky

Riziko pooperačního selhání jater je jedním z hlavních důvodů odmítnutí operace u velkých jaterních nádorů. První úspěšná zkušenost dvoustupňové rozšířené hemihepatektomie podle in situ rozštěpené metody byla popsána ve Výzkumném institutu Joint Venture. N.V. Sklifosovský, provedený u mladého pacienta s neresekovatelným cholangiocelulárním karcinomem. První stupeň provedla ligaci pravé portální žíly a úplné oddělení jaterního parenchymu. Po 10 dnech provedla druhá fáze rozšířenou pravostrannou hemihepatektomii. Vyvinuté v pooperačním období byly biliární komplikace eliminovány minimálně invazivními metodami. Hepatická resekce in situ je slibná metoda pro léčbu pacientů s primárními refraktérními tumory.

Klíčová slova:
játra, resekce jater, dělení in situ, okluze, endovaskulární technologie, hypertrofie, rozštěpená jaterní resekce in situ, dvoustupňová hepatektomie, ALPPS, hypertrofie jater

Literatura:
1. Polischuk LO, Skipenko O.G. Očkování portální žilní větve jako metoda zvýšení objemu levého laloku jater: přehled literatury. Ukrajinský žurnál chirurgie. 2012; 16 (1): 105 - 112.
2. Tarazov PG, Granov DA, Polikarpov AA Předoperační embolizace portální žíly u pacientů s maligními nádory jater. Almanach Ústavu chirurgie. A.V. Višnevský. 2008; 3 (3): 23-28.
3.Skipenko OG, Bedjanian AL, Bagmet N.N. Nový přístup k dvoustupňovým operacím na játrech (in situ splitting). Chirurgie. Časopis z nich. N.I. Pirogov. 2013; 3: 37-41.
4. Chaichenko DV, Vazhenin AV, Privalov AV, Nadvikova EA První zkušenost s použitím dvoustupňové techniky resekce jater (SPLIT IN SITU) v Uralu s rozsáhlým metastatickým poškozením. Sibiřský onkologický časopis. 2013; 58 (4): 66-68.
5.Torres O.J.M., Moraes-Junior A.J.M., Lima N.C.L., Moraes A.M. Přidružená dělicí játra a ligace portální žíly pro stacionární hepatektomii (ALPPS): nový přístup k resekci jater. Arq. Bras. Cir. Dig. 2012; 25 (4): 290-292.
6.Torres O., Fernandes E., Oliveira C, Lima C, Waechter F, Moraes-Junior J., Linhares M. Pinto R., Herman P., Machado M. Přidružení jater oddíl a portální žíly ligace pro stupňovitá hepatektomie (ALPPS): brazilská zkušenost. Arq. Bras. Cir. Dig. 2013; 26 (1): 40-43.
7.Schnitzbauer A. Lang SA, Goessmann H., Nadalin S., Baumgart J. Farkas SA, Fichtner-Feigl S., Lorf T, Goralcyk A., Horbelt R., Kroemer A., ​​ztráta M., Rummele P., Scherer MN, Padberg W, Konigsrainer A., ​​Lang H., Obed A., Schlitt HJ Správná ligatura portální žíly kombinovaná s rozštěpením in situ vyvolává hypertrofii rychlého levého bočního laloku, což umožňuje 2-stupňovitě rozšířenou pravou jaterní resekci v malých velikostech. Ann. Surg. 2012; 255 (3): 405-414.
8.Sala S., Ardiles V., Ulla M., Alvarez F., Pekolj J., de Santibanes E. Naše počáteční zkušenosti s technikou ALPPS: povzbudivé výsledky. Aktualizace Surg. 2012; 64 (3): 167-172.
9.Homayounfar K., Liersch T., Schuetze G., Niessner M., Góralczyk A., Meller J. Langer C, Ghadimi BM, Becker H., Lorf T. Dvoustupňová hepatektomii (R0) s portální žíly ligace k léčbě pacientů s prodlouženými bilobulárními kolorektálními jaterními metastázami. Int. J. Colorectal. Dis. 2009; 24 (4): 409-418.
10.Adam R., Laurent A., Azoulay D., Castaing D., Bismuth H. Dvoustupňová hepatektomie: plánovaná strategie pro léčbu neresektovatelných jaterních nádorů. Ann. Surg. 2000; 232 (6): 777-785.
11.Ji W, Li J. S., Li L.T., Liu W. H., Ma K. Wang X, on Z., Dong J. Role předoperační selektivní vena portae embolizace v dvoustupňovém kurativní hepatektomii u hepatocelulárního karcinomu. Svět J. Gastroenterol. 2003; 9 (8): 1702-1706.
12.Loos M., Friess H. Existuje nová naděje pro pacienty s marginálně resektivními jaterními malignitami. Svět J. Gastrointest. Surg. 2012; 4 (7): 163-165.
13.Broering D.C., Hillert C., Krupski G. Fischer L., Mueller L., Achilles např Schulte am Esch J., Rogiers X. portál žilní embolizace vs. portální vena ligace pro vyvolání hypertrofie budoucího zbytku jater. J. Gastrointest. Surg. 2002; 6 (6): 905-913.
14. Iida H., Aihara T., Ikuta S., Yoshie H., Yamanaka N. Porovnání perkutánní transhepatální embolizace portální žíly a unilaterální ligace portální žíly. Svět J. Gastroenterol. 2012; 18 (19): 2371-2376.
15.Knoefel W.T., Gabor I., Rehders A., Alexander A., ​​Kraush M., Schulte E., Furst G., Topp S.A. In situ transekce jater s ligací portální žíly pro rychlý růst budoucího jaterního zbytku ve dvoustupňové resekci jater. Br. J. Surg. 2013; 100 (3): 388-394.
16.Iida H., Yasui C, Aihara T., Ikuta S., Yoshie H. Yamanaka N. Simultánní žlučovodu a portální žíly větev ligace ve dvoustupňovém hepatektomii. Svět J. Gastroenterol. 2011; 17 (30): 3554-3559.

Dvoustupňová "in situ" prodloužená pravá hepatektomie u pacienta s cholangiocelulárním karcinomem

Riziko pooperačního selhání jater je nejčastějším důvodem, proč se chirurgický zákrok v případě velkých jaterních nádorů snižuje. "Dělení in situ" (ISS) je resekce jater novým přístupem pro pacienty s nádory, které byly dříve považovány za neresekovatelné. Tento článek představuje první úspěšné zkušenosti s použitím techniky jaterní resekce ISS v Moskvě Výzkumný ústav pro kritické lékařství Sklifosovského. Operace byla provedena u mladého pacienta s neresekovatelnou cholangiocelulární rakovinou. První stupeň zahrnoval ligaci portální žíly a transekci jaterního parenchymu. Po 10 dnech byl proveden druhý stupeň (pravostranně rozšířená hepatektomie). V pooperačním období byly některé biliární komplikace, které byly úspěšně léčeny minimálně invazivními postupy. Vyšetření jater ISS je novou a velmi perspektivní chirurgickou metodou pro pacienty s lézemi dříve považovanými za neresekovatelné.

Klíčová slova:
játra, resekce jater, dělení in situ, okluze, endovaskulární technologie, hypertrofie, rozštěpená jaterní resekce in situ, dvoustupňová hepatektomie, ALPPS, hypertrofie jater